σύμπραξη

σύμπραξη

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

αντίστροφη μέτρηση... του Παναγιώτη Καπουράνη



Μόλις στα μέσα του Δεκεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας ο ισολογισμός της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. για την χρήση του 2011. Ξέραμε όλοι ότι η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α έχει ουσιαστικά αναστείλει ένα μεγάλο μέρος των εργασιών της και ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες. Όλους αυτούς τους μήνες έγιναν πολλές προτάσεις για να βρεθούν κάποιες λύσεις και να διασωθεί η επιχείρηση ή τουλάχιστον ένα μέρος των δραστηριοτήτων της και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της, αλλά τίποτα δεν τελεσφόρησε.
Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α λοιπόν έκλεισε το 2011 με αρνητικά ίδια κεφάλαια 1,5 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι και όλα της περιουσιακά στοιχεία να πουληθούν πάλι θα λείπει το 1,5 εκ. ευρώ. 
Το ταμείο της επιχείρησης είχε 30 χιλ. ευρώ και όλες οι απαιτήσεις (αυτά που χρωστάνε στην επιχείρηση) είναι 350 χιλ. ευρώ. Άρα μηδαμινά για να ανατρέψουν την εις βάρος της κατάσταση. Οι ζημιές για το 2011 έφτασαν τα 2 εκ ευρώ, όταν για όλες τις προηγούμενες χρήσεις ήταν 500 χιλ ευρώ. Η κακοδιαχείριση πάντα υπήρχε στην εταιρεία, αλλά το 2011 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. 
Μέσα σε μια μόλις χρονιά ξοδεύτηκαν 2 εκ ευρώ για μισθοδοσία και περίπου άλλο 1 εκ. ευρώ για αμοιβές και έξοδα τρίτων. Τα συνολικά έσοδα της επιχείρησης δεν φτάνουν ούτε καν για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α σίγουρα έπεσε θύμα και της κρίσης, αλλά αντί κάποια πράγματα να μαζευτούν, όπως σε άλλους δήμους, έτσι ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και να εξυπηρετεί το κοινωνικό έργο της, συνεχίσθηκαν οι προσλήψεις και οι επιχορηγήσεις διαφόρων οργανισμών με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Αντί η παρούσα διοίκηση να προσπαθήσει να φέρει μια χρηστή διαχείριση, εξώθησε στην απολυτή απαξίωση της επιχείρησης. Και το 2012 σίγουρα η κατάσταση αυτή θα έχει διογκωθεί σε ακόμη χειρότερα νούμερα. 
Ο νέος φορέας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της διοίκησης του Δήμου είναι το ΚΕΚ, αλλά αυτό επειδή ως επιχείρηση είναι πολύ μικρότερο θα καταρρεύσει και πολύ πιο γρήγορα (ήδη οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 5 μήνες)
Γεννιούνται όμως κάποια ερωτήματα από την παραπάνω ανάλυση ενός ισολογισμού. Τι ανήκει στις δυο επιχειρήσεις; Γιατί ό,τι εξοπλισμός τους ανήκει, αυτοδίκαια θα κατασχεθεί από τους πιστωτές τους, αφήνοντας το Δήμο μας με λιγότερα περιουσιακά στοιχεία. Δεύτερον, η λύση να χρησιμοποιηθούν χρήματα από την ΕΥΔΑΠ ή την ΔΕΗ θα “αρρωστήσει” και τον υπόλοιπο δήμο, εκτός και αν ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ και γίνουμε μια απίστευτη χωματερή λαδιών (θέμα BP-Μελλισανίδη) και αποβλήτων στο λιμάνι προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ρουσφετολογική διαχείριση του Δήμου τα τελευταία δύο χρόνια.
Εν κατακλείδι ας προσέχουν οι δημοτικοί μας σύμβουλοι τι εγκρίνουν (γιατί μερικοί από αυτούς είναι εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης μας), ας προσέχει η παρούσα διοίκηση της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α (γιατί στο τέλος δεν θα γλιτώσει τις διώξεις εναντίον της) και, κύριε Τζανή αφήστε μας να κάνουμε τη πόλη μας καλύτερη, αλλιώτικη, γιατί υπάρχουν σε όλες τις δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις άνθρωποι που αγαπάμε το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα.
 
ΥΓ 1. Είναι πολύ πιθανόν ο δημοσιευμένος ισολογισμός να «ωραιοποιεί» την πραγματικότητα, και η κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη. 
Κι αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος ανησυχίας για την πόλη και τους πολίτες της. 
 
ΥΓ 2. Να διευκρινίσουμε, ότι το άρθρο αντλεί συμπεράσματα αποκλειστικά και μόνο από την ανάγνωση του ισολογισμού. Αποστασιοποιείται δηλαδή από τις τρέχουσες πληροφορίες, και ανατρέχει στο επίσημο ντοκουμέντο του ισολογισμού του 2011, τον οποίο εξετάζει ψυχρά. Μας δείχνει τι θα αντιλαμβανόταν ένας αναλυτής, που δεν έχει καμιά άλλη πληροφορία για τα γεγονότα, παρά μόνο το «χαρτί» και σε τι συμπέρασμα καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου