σύμπραξη

σύμπραξη

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Η αυτοδιοίκηση ως μοχλός αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στους θεσμούς ---της Μαρίας ΚαραφέρηΠέρα όμως από αυτό, υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο στο οποίο μπορούν οι δήμοι να λειτουργήσουν καταλυτικά και αυτό είναι να δράσουν ως μοχλός αντιστροφής του κλίματος αναφορικά με την γενικότερη απαξίωση των πολιτικών και των θεσμών.

Η έκφραση «τα παράπονα σου στο δήμαρχο» αντανακλά την αμεσότητα της σχέσης δημότη – δημάρχου, μιας αμεσότητας που δεν υφίσταται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης επομένως, που έχει αναντίρρητα διαρραγεί, μεταξύ κράτους και πολίτη, ξεκινά από αυτή την έποψη από τις τοπικές κοινωνίες. Και ο ενδεδειγμένος δρόμος φαίνεται να είναι η απόλυτη προσήλωση στη θεσμικότητα και τη νομιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουν δυο πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από δημοτικές αρχές τον τελευταίο καιρό και έχουν ιδιαίτερο ειδικό βάρος, καθώς αναδεικνύουν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση ως θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των πολιτών στην πράξη, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει αντιπαράθεση με την κεντρική εξουσία.

Η πρώτη αφορά την άρνηση κάποιων δήμων να παράσχουν «ακριβή στοιχεία» των αλλοδαπών βρεφών και παιδιών που φοιτούν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, παρά τη θετική ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη σε αίτημα βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Η άρνηση των δήμων, ερειδόμενη στην συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία των προσωπικών δεδομένων, ανέδειξε έμπρακτα τους δήμους σε φορείς προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την απόφαση τουλάχιστον έξι δημάρχων, να μην αναστείλουν τις διαδικασίες για τη χορήγηση ιθαγένειας, παρά την περί αντιθέτου εκδοθείσα εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, που βασίζεται στην διαρροή ότι το ΣΤΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον υφιστάμενο νόμο. Η άρνηση των δημάρχων βασίζεται στην επίκληση της αρχής της νομιμότητας και αποσκοπεί ευθέως στην προστασία ων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανάληψη τέτοιων δράσεων και πρωτοβουλιών από τους ΟΤΑ, που θέτουν στο κέντρο της προβληματικής τους τον άνθρωπο και τη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του, που αναδεικνύουν την διάθεση για πιστή τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των θεσμών, μπορεί ίσως να θέσει τα θεμέλια για την αντιστροφή του κλίματος και την σταδιακή αποκατάσταση της διαρραγείσας σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την πολιτική και τους θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου