σύμπραξη

σύμπραξη

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στο ΑΤ Δραπετσώνας





Με αφορμή τις πρόσφατα δημοσιοποιούμενες καταγγελίες για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας πάνω από 100 συνανθρώπων μας Μεταναστών/ριών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία προς το ΑΤ Δραπετσώνας που διοργάνωσε το «Παμπειραϊκό Αντιφασιστικό Μέτωπο» στην οποία συμμετείχαμε. Η «Αλλιώτικη Πόλη» εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία και αποστροφή της για τα διαλαμβανόμενα επί 9 μήνες γεγονότα, τα οποία παραπέμπουν σε εικόνες «υποπολιτισμού».
Σε χώρο έκτασης 70 τ.μ., προορισμένο για να εξυπηρετεί ανάγκες βραχείας κράτησης, κρατούνται εδώ και 9 μήνες πάνω από 100 Μετανάστες/ριες στοιβαγμένοι/ες, υπό απερίγραπτες συνθήκες υγιεινής και χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις από την Διεθνή και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, η οποία δεσμεύει την Ελλάδα, αναφορικά με την ισότιμη πρόσβαση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που ζουν στην επικράτεια της, συμπεριλαμβανομένων των Προσφύγων και Μεταναστών/ριών με ή χωρίς χαρτιά.
Υπενθυμίζεται, ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί σε δεκάδες υποθέσεις από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για συνθήκες σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 ΕΣΔΑ) σε κρατητήρια της αστυνομίας, κέντρα κράτησης - "φιλοξενίας" αλλοδαπών και Καταστήματα Κράτησης, το παράδειγμα του ΑΤ Δραπετσώνας επιβεβαιώνει τον κανόνα, ότι όλα αυτά μένουν κενό γράμμα.
Σημαντική στην κατεύθυνση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πρόσφατη απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου Ηγουμενίτσας οι δικαστές/ίνες του οποίου, στεκόμενοι/ες στο ύψος των περιστάσεων αθώωσαν 15 αλλοδαπούς κρατουμένους που κατηγορούνταν για απόδραση από το χώρο κράτησης τους με το σκεπτικό ότι βρίσκονταν σε κατάσταση ανάγκης που αίρει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης τους, ακριβώς λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης.
Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται στη χώρα μας η επίσκεψη της επιτροπής κατά των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή της ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το περιστατικό της Δραπετσώνας ενισχύει την πεποίθηση ότι θα προβεί για άλλη μια φορά σε δημόσια δήλωση κατά της Ελλάδας.
Εκτιμούμε ότι έχει έρθει ο χρόνος να εκμεταλλευτεί ο συνήγορος του ΠΟΛΙΤΗ τη θεσμική του δυνατότητα για αυτεπάγγελτη έρευνα και παρέμβαση.
Εκτιμούμε επίσης, ότι πρωτοβουλίες δημοσιοποίησης και διαμαρτυρίας σαν την σημερινή αναδεικνύουν τα θέματα, όμως τα ζητήματα που σχετίζονται με την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης είναι δομικού χαρακτήρα και χρίζουν επίλυσης μέσω μακροχρόνιου προσανατολισμού και σχεδιασμού από τα συναρμόδια Υπουργεία με την υπόμνηση, ότι η εξασφάλιση ακόμη και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί σοβαρή πολιτική βούληση, η οποία παρά τις εκκλήσεις των Διεθνών Οργανισμών και των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων δεν φαίνεται να υπάρχει Πολιτειακά, εφόσον η επίσημη απάντηση του Ελληνικού Κράτους εξαντλείται στην καταβολή των μη αμελητέων ποσών αποζημίωσης στα θύματα των παραβιάσεων, λόγω απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου