σύμπραξη

σύμπραξη

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Η Εκκλησία διεκδικεί 2.500 στρέμματα από το δημόσιο

Στα δικαστήρια για έκταση στο όρος Αιγάλεω που θέλει να μισθώσει για μονάδα απορριμμάτων

Της Μαριάννας Τζάννε από το http://www.newmoney.gr

Κατά του ελληνικού δημοσίου ετοιμάζεται να στραφεί για πρώτη φορά, η Εκκλησία της Ελλάδος διεκδικώντας αποζημίωση για τη δέσμευση 2.500 στρεμμάτων στην περιοχή του Όρος Αιγάλεω.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «newmoney.gr» η Εκκλησία έχει αναθέσει την υπόθεση σε μεγάλο νομικό γραφείο των Αθηνών, με σκοπό να διεκδικήσει την ακίνητη περιουσία της στην περιοχή του Σχιστού, η οποία έχει αδρανοποιηθεί με το νόμο του 1999, περί προστασίας και καθορισμού των χρήσεων γης του Όρους Αιγάλεω.

Ο ορεινός όγκος Αιγάλεω βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου και αποτελεί τη φυσική κατάληξη της Πάρνηθας στο Σαρωνικό. Η ζώνη προστασίας εκτείνεται σε 54.000 στρέμματα και βρίσκεται στα διοικητικά όρια 12 δήμων.

Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, η εκκλησία θα κάνει χρήση του νόμου 1650 του 1986, ο οποίος προβλέπει την αποζημίωση ιδιοκτητών σε περίπτωση σοβαρής δέσμευσης από το κράτος ακίνητης περιουσίας για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ο νόμος του 1999 βάζει ένα δίχτυ προστασίας και χωρίζει την περιοχή σε ζώνες, στις οποίες καθορίζεται ο χαρακτήρας των δραστηριοτήτων και οι επιτρεπόμενες χρήσεις. Η έκταση της Εκκλησίας έχει ενταχθεί στη Ζώνη Α’ που καταλαμβάνει το 70% του όρος Αιγάλεω, η οποία χαρακτηρίζεται απόλυτης προστασίας, επιτρέποντας μόνο την αναψυχή και ήπιες δραστηριότητες.

Όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές ο λόγος που η Εκκλησία ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση είναι διπλός. Το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της υπάρχει ο φόβος ότι η εκκλησιαστική περιουσία θα αξιοποιηθεί προς δημόσιο όφελος στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλεται υπέρ του μνημονίου για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Εκκλησία θέλει να «καθαρίσει» το ακίνητο, προκειμένου να μισθώσει περί τα 800 στρέμματα στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος με σκοπό να κατασκευαστεί μια πρότυπη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων.

Δεδομένου όμως ότι τα δημόσια ταμεία είναι άδεια κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο το αποτέλεσμα αυτής της διεκδίκησης, ειδικά σε μια περίοδο που εκφράζονται απόψεις σαν αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσου Κουράκη, ακόμη και για επιβολή φόρου στον κλήρο ώστε να χρηματοδοτείται η εκκλησία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου