σύμπραξη

σύμπραξη

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Το αποκαλυπτικό παράδειγμα του Γιώργου Ιωακειμίδη.

 «Είναι βέβαιο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών μας αρχόντων είναι για τα μπάζα και είναι βέβαιο επίσης ότι δεν θα χρειαστεί χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το '14 για την συγκομιδή τους.»
Έτσι τέλειωνε η αμέσως προηγούμενη ανάρτηση η οποία αναφερόταν στις συντεχνιακές μεθόδους της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων, να συνεχίσουν το πανηγύρι ανεξέλεγκτων έως ύποπτων εξόδων όπως είχαν συνηθίσει χρόνια τώρα. Πράγματι οι περικοπές που τους γίνονται από την κρατική χρηματοδότηση αλλά και από τις ίδιες εισπράξεις είναι τεράστιες, μέσα εκεί όμως προσπαθούν να αποκρύψουν και την δική τους, είτε ανικανότητα, είτε σπατάλη.
Φταίει η πολιτεία, για να έρθουμε στα δικά μας, για την μη πληρωμή των εργαζομένων στην ΔΗΚΕΠΑ, και ενδεχομένως και στον δήμο σε λίγο. Αυτό ισχυρίζεται ο δήμαρχος μας. Λέει αλήθεια;

Ας δούμε τι συμβαίνει στον γειτονικό μας δήμο Νικαίας-Ρέντη, του οποίου ο δήμαρχος, ο Γιώργος Ιωακειμίδης, περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις, στην συντριπτική μειοψηφία δημάρχων που στο οπτικό τους πεδίο είναι ο δήμος και οι δημότες τους και τίποτα άλλο.
Πιο κάτω αναδημοσιεύω τα στοιχεία από τα αποτελέσματα χρήσης και τον ισολογισμό όπως δημοσιεύονται σήμερα, και όπως παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νίκαιας-Ρέντη.
Κάθε διαφορά με τα δικά μας, είναι …πραγματική.
Κάθε δικαιολογία είναι …φανταστική.

Γιατί ο Γιώργος Ιωακειμίδης αποδεικνύει ότι στο μοναδικό πολιτικό πεδίο στο οποίο δέχεται να είναι μειοψηφία, είναι το πεδίο της έντιμης και ορθολογικής οικονομικής διαχείρισης.

Από 17 εκατομμύρια ( !) που ήταν το 2010 ,το έλλειμμα του Δήμου Νικαίας , πέρυσι , το 2011 , πρώτο χρόνο της θητείας της Δημοτικής Αρχής Ιωακειμίδη , περιορίστηκε στα …5 εκατομμύρια ευρώ . Τα αδιαμφισβήτητα αυτά στοιχεία που απεικονίστηκαν στον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη για το έτος 2011, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης και με μειωμένες , άνω του 50% των κρατικών επιχορηγήσεων προς την Αυτοδιοίκηση , αποδεικνύουν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχουν οι καρποφόρες προσπάθειες του κ. Ιωακειμίδη , ώστε να καταστεί και πάλι ισχυρός ο Δήμος Νικαίας .
 Ιδιαίτερη , σημαντική συμβολή σ΄αυτό έχει , ο αντιδήμαρχος Οικονομικών , κ. Τούντας . 
Καθοριστική ωστόσο είναι και των άλλων στελεχών της Δημοτικής Αρχής ( Αντιδημάρχων , Προέδρων ΝΠΔΔ , εντεταλμένων κ.α) που δίνουν σ΄όλους τους τομείς ευθύνης τους πραγματικές « μάχες» για εξοικονόμηση πόρων χωρίς αυτό να έχει συνέπειες στο έργο και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος , στους δημότες του .Και αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα , τα έχουν καταφέρει , αφού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος Νικαίας, έχει να επιδείξει ένα τόσο πλούσιο  έργο .
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι καμία παράταξη δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία του ισολογισμού και δεν τα καταψήφισε . Για « πολιτικούς λόγους» μόνο δήλωσαν « παρών» οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Όμορφη Πόλη» και «Κόντρα στο Ρεύμα» ενώ το ψήφισαν οι παρατάξεις των κκ Λογοθέτη και Μαρωνίτη.

                    Τούντας

    Κατά την εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Άκης Τούντας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διαφορά μεταξύ των εισπράξεων, οι οποίες ανήλθαν στα 64 περίπου εκατ. ευρώ και των πληρωμών, οι οποίες έφτασαν τα 63,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι στο τέλος της χρήσεως παρουσιάζεται ένα ταμειακό υπόλοιπο της τάξεως των 660.000 ευρώ, το οποίο «μεταφέρεται» στο 2012.
    Υπογράμμισε επίσης ότι τα έσοδα του Δήμου ήταν σαφώς μειωμένα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, τόσο στο κομμάτι των κρατικών χρηματοδοτήσεων, οι οποίες παρουσίασαν μείωση κατά 6 περίπου εκατ. ευρώ, όσο και στο κομμάτι των ανταποδοτικών τελών, τα οποία είναι μειωμένα κατά 1 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τα έξοδα, τόνισε ότι υπήρξε μια σημαντική μείωση της τάξεως των 30 περίπου εκατ. ευρώ.

                            Από 17 …5

    «Σε επίπεδο ισολογισμού τα έξοδα μας σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένα, παράλληλα τα έσοδα είναι μειωμένα και αν δούμε λίγο την κατανομή των μεγεθών στο κομμάτι του ισολογισμού προκύπτει ότι παρουσιάζεται στο τέλος της χρήσεως ένα έλλειμμα το οποίο είναι της τάξεως των 5.108.000 ευρώ» είπε, υπενθυμίζοντας ότι την προηγούμενη χρονιά το έλλειμμα ανερχόταν στα 17 εκατ. ευρώ περίπου.
       «Εκτιμούμε – συνέχισε- ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα και δεδομένου ότι ο Δήμος λειτουργεί πλέον με έναν τρόπο διαχείρισης ορθολογικής, τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει μια δυνατότητα, με λελογισμένη διαχείριση, να υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος».

         Πλήρωσε και 7 εκατομμύρια για τόκους
    Περνώντας στην κατανομή των εξόδων, ο κ. Τούντας παρατήρησε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου, δηλαδή η μισθοδοσία και οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες, λειτούργησαν φέτος με μείωση του ποσού κατά 3 εκατ. ευρώ περίπου,.
    Επίσης πληρώθηκαν  μέσα στη χρονιά που πέρασε 7 εκατ. ευρώ περίπου για τόκους και χρεολύσια, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ ήταν κεφάλαιο. Πρόκειται για δάνεια που είχαν συναφθεί από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και τα οποία είναι αυτά μαζί με τα χρέη , που οδήγησαν το Δήμο , ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία .
      Σύμφωνα με τον κ. Τούντα , οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου ανέρχονται πλέον σε 31 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ επισήμανε τη μεγάλη μείωση που υπάρχει στις απαιτήσεις από τρίτους, η οποία είναι της τάξεως του 4,66%, κάτι που σημαίνει ότι σε σχέση με πέρσι υπάρχει μια μεταβολή της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ.
    «Ο ισολογισμός αυτός δείχνει μια εικόνα, η οποία συνθέτει μια λογική διαχείρισης λελογισμένη και με μια λογική ότι ο Δήμος μπορεί αυτή τη στιγμή να λειτουργεί με τα μέσα που διαθέτει και μειωμένη χρηματοδότηση, έχοντας όμως ως γνώμονα το πώς οι υπηρεσίες θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και αυξάνοντας μόνο τις δαπάνες εκεί που χρειάζεται για να υπάρχει εξυπηρέτηση των πολιτών» κατέληξε.

     Ο Μπενετάτος (!)

    Στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιος Μπενετάτος, λέγοντας ότι η οικονομική δυσκολία του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, όπως φαίνεται και από τον ισολογισμό, είναι η ίδια με την οικονομική δυσκολία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη τη χώρα.
    «Ακόμα και Δήμοι που είχαν την ιδιαίτερη τύχη, να το πω έτσι, να έχουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες κλπ, όπως ο Ρέντης, ακόμα και αυτοί οι Δήμοι που το 90% των δημοτικών τους τελών δεν ήταν από τους απλούς κατοίκους και εργαζόμενους αλλά από βιοτεχνίες και βιομηχανίες, βρίσκονται αυτοί τη στιγμή σε πρόβλημα» υποστήριξε και κατηγόρησε τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης για συμβιβασμένες υποχωρήσεις, χωρίς καμία αντίδραση.

   Κίτσος: 55 εκατ. ευρώ η ακίνητη περιουσία

    Στις αποκλίσεις μεταξύ ενταλθέντων και εισπραχθέντων στάθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βαγγέλης Κίτσος, καλώντας τη διοίκηση του Δήμου να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτό το κομμάτι.
      «Πρέπει να εισπράξουμε και το τελευταίο ευρώ» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην ακίνητη περιουσία του Δήμου, ύψους 55 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός πλήρους φακέλου για κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

             Αλιμπέρτης : Ψηφίζω

    Την πρόθεση του να ψηφίσει τον ισολογισμό εξέφρασε το στέλεχος της ίδιας παράταξης Ιορδάνης Αλιμπέρτης, σημειώνοντας ότι παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατηρεί και παρά το γεγονός ότι δεν είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό, είναι σίγουρος ότι όλα έγιναν με πλήρη διαφάνεια.    

        Ιωακειμίδης

       Στη δύσκολη οικονομική κατάσταση για το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι ΚΑΠ έχουν υποστεί από τις αρχές του χρόνου δύο μειώσεις της τάξεως του 15%, κάτι που καθιστά δύσκολη τη λειτουργία ακόμα και ενός εύρωστου οικονομικά Δήμου.
       «Μ’ αυτές τις συνθήκες θα πρέπει εμείς να πληρώσουμε υπαλλήλους, να πληρώσουμε τα τρέχοντα έξοδα μας, τα χρέη μας και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μιας κοινωνίας που κάθε μέρα είναι και φτωχότερη, που κάθε μέρα έχει και περισσότερες ανάγκες» είπε και έκανε λόγο για μια ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η τοπική αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία, με σκοπό να την καταστήσει εξίσου αφερέγγυα με αυτήν και να την εξαφανίσει από το χάρτη.
       «Έχει υπάρξει μια απόφαση να «τελειώσουμε» με την αυτοδιοίκηση σ’ όλα τα επίπεδα. Και το δυστύχημα βέβαια σ’ αυτή την ιστορία είναι ότι τα όργανα μας αρνούνται να το δουν» συνέχισε και μίλησε για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ, επισημαίνοντας ότι πρόταση του ήταν να μην επιτρέψει η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνουν εκλογές.
       Απαντώντας τέλος σε κάποιες από τις παρατηρήσεις που έγιναν, ο Δήμαρχος τόνισε όσον αφορά την ακίνητη περιουσία του Δήμου, ότι ήδη έχει δημιουργηθεί γραφείο το οποίο φτιάχνει φακέλους για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «τρελή κατάσταση», αφού ανακαλύπτονται συνεχώς ακίνητα που κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχουν. «Ελπίζω κάποια στιγμή να έχουμε όλη την εικόνα» ανέφερε κλείνοντας.
 

Τα στοιχεία από την δημοσίευση του http://newsta.gr/dimos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου